Chess Society: sinds 1990 schaken in Zandvoort

Op 3 september 1990 werd Chess Society Zandvoort opgericht. Wij splitsten ons af van de Zandvoortse Schaakclub, waarbij een man of vijf het idee had van: ‘Goh, wanneer wij er nog een paar schakers bij hebben, kunnen we een team en dus een eigen club oprichten.’

Na hier en daar wat vraagwerk, hadden we het voor elkaar en zo startten wij met Hans van Brakel, Hans Drost, Ton van Kempen, Simon Bosma, Kees Koper, Nico Handgraaf, Piet Duin en Olaf Cliteur onze nieuwe vereniging.

Geld lappen

Acht man weliswaar, maar geen materiaal. Dus werd er destijds 200 gulden per persoon gelapt om acht volledige schaaksets te kunnen bekostigen. De kleine houten klokjes waarvan wij er nog steeds enkelen hebben staan, maakten deel uit van onze trotse eerste materiaalaankoop.
Direct na de oprichting bleek onze Zandvoortse Volkswagen- en Audidealer Auto Strijder bereid ons te sponsoren. Zo behoorden de financiële problemen direct tot het verleden.
De speelzaal Het Gemeenschapshuis was natuurlijk een vanzelfsprekende keuze. Na enig beraad werd de vrijdagavond tot speelavond gebombardeerd. Met als voornaamste argument dat het dan wat minder zeer deed de volgende ochtend wanneer de ogen geopend zouden worden.

Direct kampioen

Een interne competitie hadden wij aanvankelijk niet en extern zouden wij ‘natuurlijk’ wel even de lakens gaan uitdelen in de vierde klasse. De eerste wedstrijd, thuis tegen VHS 4, zette ons echter direct met beide benen terug op aarde. Het werd een moeizame 4-4 in het toenmalige Gemeenschapshuis, dat een bindende rol zou gaan spelen in onze gezellige vereniging. Ondanks de moeizame start werden wij toch kampioen.
Het tweede seizoen begon minder makkelijk. Piet Duin hield het immers voor gezien en Nico Handgraaf besloot om weer voor de Zandvoortse Schaakclub te gaan spelen. De zoekmachine moest wederom aan om te overleven. Met de komst van Ben de Vries en Peter van de Beek konden wij ten strijde trekken in de derde klasse. Wij stuitten wederom op het toekomstige Spaarne. Dit keer was SVS 1 onze concurrent; er waren twee beslissingswedstrijden én slim onderhandelen bij de diverse afgebroken partijen voor nodig om de Schalkwijkers op de knieën te krijgen. De tweekamp met de sympathieke SVS’ers kreeg ook nog een historisch staartje, want drie van onze tegenstanders – Nico Huijboom, Jaco Otte en Jan Vos – zouden later voor ons uitkomen.

Ledenexplosie

Na dit succesvolle tweede seizoen explodeerde de club in positieve zin. Wij kregen er ook wat sterkere spelers bij, onder wie – zoals zojuist geschreven – Nico Huijboom en Jaco Otte van SVS. Daardoor konden we zelfs een tweede team formeren. Daarnaast kon er gestart worden met een interne competitie. Marc Kok werd daarmee onze eerste intern-wedstrijdleider.
Café Neuf nam vervolgens het sponsorstokje over van Auto Strijder en bracht ons niet alleen financiële steun. Maar ook een handvol nieuwe leden die hun kroegschaakcarrière verrijkten met het clubschaakleven. Chess Society 3 was geboren!

Bell Hotel

De gezellige bar van het Bell Hotel werd ons tweede huis voor de rapid- en snelschaakavonden. Niet alleen veel schaakplezier, maar ook vele successen volgden. Het Koedijktoernooi, toen nog voor 1e klasse onderbond en lager, werd driemaal op rij gewonnen. De maximale 42 matchpunten uit 21 wedstrijden werden hierbij behaald! Op het Noord-Hollands snelschaakkampioenschap wonnen we eenmaal het brons in de A-groep. Terwijl in het Friese Workum eveneens vele podiumplekken zijn behaald, waaronder eenmaal de eerste prijs in de A-groep. Tevens is het Nederlands kampioenschap in de D-groep in de wacht gesleept tijdens het NK snelschaken voor clubteams in Beverwijk.
In de competitie bereikte het eerste zijn hoogste status als nummer twee van de eerste klasse en het tweede bracht het tot de achtste plaats in de tweede klasse. In de NHSB-beker werd tweemaal de finaledag gehaald. Brons en zilver vielen ons hier ten deel.

Het Zandvoortse schaakleven

In de verdere geschiedenis gebeurde ook nog van alles. Zo werd Hypotheekshop Zandvoort onze derde sponsor. Bovendien waren wij eenmaal zelfs heel dichtbij een hereniging met De Zandvoortse Schaakclub. Er waren zelfs al onderlinge avonden georganiseerd, toen het toch nog misging.
Juist op het moment dat een aantal leden van de Zandvoortse Schaakclub begon te twijfelen, overleed zeer plotseling hun voorzitter en groot voorstander van een hereniging, Jan Berkhout. Wij waren wel weer on speaking terms, maar van een hereniging is het nooit meer gekomen.
De Zandvoortse Schaakclub stopte vervolgens met het actieve schaakleven en organiseerde jaarlijks alleen nog twee succesvolle toernooien: het Louis Bloktoernooi op Hemelvaartsdag en het strandtoernooi in augustus om de Jan Berkhout beker. Met het plotseling overlijden van hoofdorganisator Ruud Schiltmeijer eind 2012 dreigde ook aan deze mooie Zandvoortse schaaktradities een eind te komen. Ons werd vervolgens gevraagd of wij de beide evenementen wilden adopteren. Dit gebeurde en zo kregen wij – naast de vele leuke dingen die wij al deden zoals onderling strandschaken, doorgeefschaak, de strandmatch met De Raadsheer en het kerst- en paasschaak – er ook twee officiële en landelijk bekende rapidtoernooien bij.

‘Gouden’ samenwerking

Een jaar eerder, in augustus 2011, had er nog een belangrijke verandering in het leven van de Chess Society Zandvoort plaatsgevonden. De bevriende Haarlemse Jopen benaderden ons, want zij bleken een wat uitgedunde reservebank te hebben. De Jopen stelden ons de vraag of wij iets voelden voor een samenwerkingsverband voor de externe competitie. De leden stemden unaniem voor en zo ontstond Chess Society Zandvoort / Jopen.
Direct in het eerste jaar werd er een stukje geschiedenis geschreven. Het nieuwe gemixte bekerviertal, bestaande uit Stephan Geuljans, Ramon van Beemdelust, Jan Vos en Olaf Cliteur, haalde de finale van de Noord-Hollandse beker. Tegen Caïssa uit Hoorn  bleef ons viertal ook in deze bloedstollende finale ongeslagen. Het werd 2-2. Helaas wonnen wij het vierde bord, waardoor de beker naar Hoorn ging. Het behaalde zilver werd echter als goud gevierd!

Leuk cluppie

Dit alles brengt ons tot wie wij zijn vandaag en wat wij doen: een leuk cluppie van zo’n 20 enthousiastelingen, waarbij vriendschap, schaken, gezelligheid en organiseren de trefwoorden zijn.
Sponsors, bestuursleden en andere vrijwilligers: dank dat jullie ons bestaan mogelijk hebben gemaakt. En dank aan alle verenigingen uit de omgeving voor al die spannende uurtjes.

Ook gezellig meedoen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij nodigen u graag uit om eens kennis te maken met onze club vol mooie schaakavonden!

Interessant? Deel deze pagina!