Competitiereglement Chess Society Zandvoort

Algemeen

De interne en externe schaakcompetities vinden plaats in het LDC, Louis Davidsstraat 1 in Zandvoort, telefoon 023-5718374.

Om deel te kunnen nemen aan een speelavond dient men uiterlijk om 20.15 uur aanwezig te zijn, dan wel zich telefonisch gemeld te hebben. Denk verder aan de afspraak dat indien er sprake is van een thuiswedstrijd van één van onze teams, spelers op tijd aanwezig dienen te zijn. Een externe wedstrijd behoort immers om 20.00 uur te beginnen! Verzoek aan de spelers en teamleider van het thuisspelende team tijdig aanwezig te zijn (19.40 uur) en te helpen met het in orde brengen van de speelzaal en materiaal. Graag uit respect voor de indeler(s) deze huisregel ook dit seizoen optimaal na te leven!

Rapid kampioenschap

A- De indeling voor het rapid-kampioenschap zal geschieden volgens de regels van het klassieke ‘Keizer systeem’ en wordt verspeeld over 15 ronden, verdeeld over 5 avonden. Het seizoen zal verdeeld worden in drie periodes: twee van 6 ronden (2 avonden) en één van 3 ronden (1 avond). In iedere periode kunnen twee spelers elkaar eenmalig treffen.

B- In de rapid-competitie krijgt een speler een vergoeding voor afwezigheid voor maximaal 3 partijen (1 avond dus). Deze vergoeding is afhankelijk van de percentuele score in de voorgaande partijen. In de eerste ronde zullen spelers die afwezig zijn een vergoeding krijgen van 0.5 x de eigen waarde. In de volgende rondes zal een speler met een score van 60% of meer een vergoeding krijgen van 0.6 x de eigen waarde. Een speler met een score tussen de 50% en de 60% krijgt een vergoeding van 0.5 x de eigen waarde. Spelers die een score hebben onder de 50% krijgen 0.333 x de eigen waarde toegekend. Spelers die meer dan 3 partijen missen worden beschouwd als ‘afwezig zonder bericht’ en krijgen geen vergoeding meer.

Bij een oneven aantal spelers zal door de wedstrijdleiding, een bye worden toegewezen. Deze bye geldt als een winstpartij tegen uzelf, dus 1 x de eigen waarde. Bij onverhoopte externe wedstrijden geldt een vergoeding van 0.667 x de eigen waarde. De betreffende spelers behouden uiteraard dan het recht om daarnaast nog 3 partijen afwezig te zijn tegen de hier boven beschreven vergoeding.

C- Er wordt gespeeld volgens de regels zoals beschreven in het FIDE reglement. Bij de eerste onreglementaire zet krijgt de tegenstander er twee minuten bedenktijd bij. Indien dezelfde speler in dezelfde partij een tweede onreglementaire zet doet en deze voltooid door de klok in te drukken, is de partij voor hem/haar verloren. De speeltijd bedraagt 25 minuten per persoon per partij.

D- Bij gelijk eindigen, waarbij de plaatsen 1 t/m 3 in het geding zijn, beslist de score in de onderlinge duels. Is deze ook gelijk, dan volgt er een beslissingspartij, waarbij er geloot wordt om de kleur.

Interessant? Deel deze pagina!