Triomfantelijke schaakavond voor Chess Society Zandvoort

Terwijl het land in rep en roer stond door de recente politieke ontwikkelingen met Pieter Omtzigt, vond binnen de muren van het LDC een strijd van een heel andere orde plaats. Op 9 februari 2024 kwam Chess Society Zandvoort samen voor een avond die de schaakgeschiedenis van onze club zou markeren. In de grote zaal, ver verwijderd van politieke stormen, speelden ons tweede zestal en tweede viertal thuiswedstrijden met vastberadenheid en schaakinzicht.

Ons tweede zestal zet zich af tegen degradatie

In een spannende confrontatie tegen de nummer 2 uit de competitie, Westeinder N, liet ons tweede zestal zien wat ze waard zijn. Met een knappe overwinning van 3½ – 2½ zetten Jeannot en Kees de toon met hun indrukwekkende overwinningen. Hans continueerde zijn ongeslagen reeks met een stabiele remise, terwijl Eric zijn schaakbekwaamheid toonde door remise te spelen tegen een sterke tegenstander, wat zijn TPR naar 1733 bracht. Ton van Kempen droeg bij met een cruciale remise, die niet alleen zijn veerkracht toonde maar ook van vitaal belang was voor onze teamoverwinning. Ondanks de tegenslagen, met Jordi die een harde strijd leverde maar het onderspit delfde, liet ons team zien dat ze zelfs in de meest uitdagende situaties kunnen schitteren.

Ons tweede viertal vecht voor hun eerste overwinning

De avond bracht ook ons tweede viertal in actie, vechtend voor hun eerste zege tegen een jeugdviertal uit Hoofddorp. De avond was gevuld met vastberaden inzet en schaakvaardigheid, waarbij Bas van der Hoek een prachtige overwinning behaalde en Carolien Stam de Jonge andermaal bewees dat ze een rots in de branding is met haar remise. Ondanks de verliespartijen van Kjeld en Moreno, die moedig strijd leverden tegen hun jonge tegenstanders, bleef de geest van het team ongebroken. De einduitslag werd 1½ – 2½. Deze partijen, vol passie en leerzame momenten, tonen aan dat onze club niet alleen draait om winnen, maar ook om de liefde voor het spel en de ontwikkeling van elke speler.

Uitgelichte partijen

In onze recente schaakwedstrijden bij Chess Society Zandvoort kwamen moed en strategie samen op het schaakbord. De partijen van Bas en Kees sprongen eruit met tactische diepgang en opmerkelijke overwinningen. Een diepgaande analyse van Kees’ spel benadrukt de competitieve geest van schaken in Zandvoort.

De partij van Bas

De partij van Kees

Een uitgebreide analyse: Kees’ schitterende overwinning in de Bird Opening

In een schaakwereld waar elk spel een verhaal vertelt, schreef Kees een hoofdstuk dat nog lang herinnerd zal worden. Met de Bird Opening als zijn openingsscène, zette hij direct de toon voor een partij die meer leek op een strategisch meesterwerk dan op een gewoon schaakspel. Zijn keuze voor 1. f4, gevolgd door zwarts Pc6, een zet die zelden gezien wordt op het niveau van grootmeesters, legde de basis voor een intrigerende strijd.

fen.gif (720×720)

De openings-stelling

Wit’s beheersing van het centrum, ten koste van een potentiële zwakte op e4, demonstreerde een diep begrip van positionele offers. Zwart, met slechts een paard klaar voor e4 en een afwezige loper, miste de kans om druk uit te oefenen op deze centrale positie. Het was de voorbode van een partij waarin initiatief en agressie de sleutels tot succes zouden zijn.

fen.gif (720×720)

De situatie na zet 11, het middenspel begint

Toen zwart koos voor een defensieve zet om f7 te dekken met een extra toren, verloor hij essentieel initiatief. Deze zet volgde na een positionele zet van Kees: b4, een zet die niet alleen de zwakte op c6 bedreigde maar ook zwarts reeds beperkte activiteit verder inperkte, was niets minder dan briljant. Het was een moment dat schreeuwde om agressie van zwart, maar in plaats daarvan toonde Kees hoe wit’s positionele spel zwart kon verstikken.

fen.gif (720×720)

Zwart speelt 16… Tdf8

De partij bereikte een climax toen de tegenstander van Kees met Dh4 een schijnmat voorbereidde, slim afgeschermd door Pf3! – een zet die zowel verdedigde als aanviel. Dit paard, oorspronkelijk van b2, werd een centraal stuk in wit’s verdediging, terwijl het andere paard dreigend op c6 stond.

fen.gif (720×720) fen.gif (720×720)

Zwarts a6 op zet 20 was de volgende misstap in een reeks van onnauwkeurigheden. Het negeren van de dreiging op c4 liet Kees toe om de druk verder op te voeren met c5, en al snel richtten alle witte stukken zich op een onvermijdelijke aanval op de koning.

fen.gif (720×720) fen.gif (720×720)

Tegen zet 25 was de situatie hopeloos voor zwart. De pion op a6 stond op het punt te vallen, en de dreiging van de dame naar b5 beloofde een snel einde. Zwart, geconfronteerd met de onvermijdelijke nederlaag, gooide kort daarna de handdoek in de ring.

fen.gif (720×720)

Zet 25: zwart speelt Kf8

Deze partij, gekenmerkt door slechts 13 average centipawn loss en een verbazingwekkende nauwkeurigheid van 97% volgens de nieuwste versie van Stockfish, toonde aan dat Kees niet alleen als een machine speelde, maar dat hij ook een diep inzicht en creativiteit in zijn spel legde die maar weinigen kunnen evenaren.

Dit artikel is geschreven door Jordi Valies.